Kamerkoor

Canticum Amicorum is een christelijk kamerkoor en bestaat uit ruim 25 enthousiaste zangers uit de wijde omtrek van de Alblasserwaard. Het streeft naar een hoog niveau en de zangers zijn zeer gemotiveerd. Zo is het mogelijk mooie programma’s te brengen op een manier die recht doet aan de muziek. Op concerten wordt vaak samengewerkt met professionele musici.

In 2001 is het kamerkoor opgericht en sindsdien staat het onder artistieke leiding van Patrick van der Linden. Onder zijn vakbekwame leiding wordt twee keer per drie weken op vrijdagavond intensief gestudeerd op het repertoire. Een belangrijk deel van de repetities bestaat uit stemvorming en koorscholing. Meerdere leden volgen ook zanglessen. Eén keer per twee jaar worden individuele audities afgenomen door een zangpedagoog. De streefbezetting is 8 sopranen, 8 alten, 6 tenoren en 6 bassen.

Het repertoire, dat het kamerkoor ten gehore brengt, bestaat uit klassieke muziek vanaf de middeleeuwen tot hedendaagse muziek. Het kamerkoor wil deze muziek en haar inhoud dicht(er) bij de luisteraar brengen. Muzikale hoogtepunten uit het bestaan zijn de uitvoeringen van de “Hohe Messe” (BWV 232) en van de “Johannes Passion” (BWV 245) van J.S. Bach. Na het Hohe Messe-concert van 12 mei 2012 werd het kamerkoor door kenners geprezen om haar mooie homogene klank en het hoge niveau waarop werd gemusiceerd.

Daarnaast heeft het kamerkoor grote werken als het “Weihnachtsoratorium” (BWV 248) van J.S. Bach, “Olivet to Calvary” van H. Maunder, “Le Roi David” van A. Honegger en “Ein Deutsches Requiem” van J. Brahms in het verleden ten gehore gebracht. Ook kortere werken en motetten worden graag gezongen. Zo is in 2010, met medewerking van het kamerkoor, het “Avontgebet” van Kees Wisse in première gegaan.

In 2004 is de cd ‘Proloog’ opgenomen en gepresenteerd. Op deze cd wordt muziek van componisten van vaderlandse bodem ten gehore gebracht. Op 26 maart 2011 is tijdens het concert een opname gemaakt van de Johannes Passion van J.S. Bach. Van deze avond zijn de hoogtepunten op cd gezet. De cd’s zijn te bestellen via deze website.