Koorlid onder de loep – Gerben Sanders

Graag laten we u kennismaken met Gerben Sanders, onze nieuwste bas.

Hoe en wanneer ben je bij Canticum terecht gekomen? 

Sinds september 2018 ben ik als bas actief bij Canticum Amicorum. Begin 2018 werd ik door een mede-koorlid bij het Drechtsteden Bachkoor gevraagd om bij Merwe’s Oratoriumvereniging de Matthäus Passion mee te zingen. Dat koor in Dordrecht staat onder leiding van Patrick en toen het project was afgelopen, leek het mij fijn om in een ander verband bij hem te
blijven zingen. Zodoende nam ik een kijkje op de website van Canticum Amicorum. Gelukkig was er een vacature bij de baspartij. Ik mocht een keer komen proefzingen.

Wat spreekt je aan in het koor?

Wat mij direct aansprak (en mij nog altijd aanspreekt) was de fijne sfeer. Er is genoeg tijd voor een gezellig praatje tussendoor, tijdens de koffiepauze is er onderling goed contact en de manier waarop Patrick met het koor omgaat is heel plezierig. Dat alles samen maakte dat ik mij er direct thuis voelde. Na de auditie brak de zomervakantie aan en na de zomer ben ik actief lid geworden.

Mijn eerste muzikale uitspattingen beleefde ik op de klarinet, maar het zingen heeft mij altijd getrokken. Zes jaar geleden heb ik eindelijk de moed gehad om zangles te nemen bij Mariët Kaasschieter. Die lessen heb ik aangevuld met mijn deelname aan diverse workshops en (project)koren. Zingen is voor mij een fijne hobby en de laatste jaren heb ik ontdekt dat de menselijke stem tot veel in staat is. Mijn persoonlijke uitdaging is om het uithoudingsvermogen van mijn stem te trainen en meer klank te maken in de hogere registers. Zo blijft er altijd iets te verbeteren en dat maakt zingen voor mij zo fascinerend.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Naast het zingen heb ik gelukkig ook nog tijd om te werken. Op de Hogeschool Rotterdam werk ik als ‘embedded librarian’ (een bibliothecaris dicht bij een onderwijsteam) voor het Instituut Sociale Opleidingen en het Instituut voor Lerarenopleidingen. Ik verzorg voor studenten en docenten van deze opleidingen mediatheekinstructies en workshops over informatievaardigheden. Verder adviseer ik over bruikbare wetenschappelijke literatuur en ondersteun ik bij alle vormen van literatuuronderzoek, zoals scripties. Een afwisselende baan, geen dag is bij mij hetzelfde. Ik vind het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen. Zo ben ik bestuurslid van kinderopvangorganisatie SKOC en vrijwilliger voor Staatsbosbeheer. In die laatste rol onderhoud ik de grienden bij Kuipersveer, in de Hoeksche Waard. Het is heerlijk om op zaterdagochtend een paar wilgen om te zagen, na een hele week intensief nadenken.

Geen dag zonder Bach?

Wanneer je uit een muzikale familie komt – mijn vader is naast zijn werk actief als koordirigent, mijn beide tantes zingen in koren – en daarnaast nog vernoemd bent naar Johann Sebastian Bach, is het praktisch ondenkbaar om een dag zonder Bach door te brengen. Ik probeer iedere dag een cantate
van zijn hand te luisteren. Bij het instuderen van de stukken voor ons aanstaande concert ‘Puur Bach’ is de muziek van de oude cantor natuurlijk nooit ver weg. Zijn muziek is voor mij onmisbaar, omdat het door zijn complexiteit en ongeëvenaarde genialiteit nooit verveelt. Naast de grotere werken van Bach zijn de cantates mij erg lief, maar ook naar de talloze stukken voor klavecimbel luister ik graag.
Zo is er voor iedere gelegenheid of gemoedstoestand wel iets in het oeuvre van J.S. Bach te vinden.

Wat is je in de jaren dat je lid bent bijgebleven?

Het al eerder genoemde concert ‘Puur Bach’ wordt mijn eerste concert als lid van Canticum Amicorum en ik zie daar bijzonder naar uit. De dynamiek en de kwaliteit van het koor, de inspirerende leiding van Patrick en het enthousiasme van ieder koorlid beloven veel goeds voor de uitvoering.