Muzikale Sche(r)ts

Vocaal ensemble Canticum Amicorum gaf een verrassend concert in de Havenkerk

4 oktober 2014 gaf vocaal ensemble ‘Canticum Amicorum’ een verrassend concert in de Havenkerk te Alblasserdam. Het programma was getiteld ‘Muzikale sche(r)ts: koormuziek met een lach en een traan onder leiding van dirigent Patrick van der Linden. De luisteraars werden getrakteerd op een veelzijdig programma met fraaie koorwerken. De koorzangers waren gekleed in zwarte kledij met daarbij een fleurige sjaal of strop.

Vooraf werden de muziekwerken kort toegelicht. Het programma was zorgvuldig samengesteld.

Diverse koorwerken werden uit het hoofd gezongen, waarbij er aandacht was voor een stukje ‘performance’! Voor de pauze stond vooral de scherts centraal: het plezier in zingen spatte er vanaf, zoals bij het ‘Italian Salad’: een finale uit een 19e eeuwse opera met veel ‘overdreven’ tragiek en educatieve elementen: vele muziektermen kwamen voorbij, duidelijk gearticuleerd en verstaanbaar.

Hierna werd bij de Vocalise van Rachmaninov weer de koormap gehanteerd. Frappant was dat de blikken van de koorzangers bij het kijken in de muziekpartituur gelijk minder spontaan en ‘ernstig’ overkwamen. Dit had ook invloed op de zuiverheid van de koorklank.

Verderop werd het lied ‘Sure on this shining night’ van Lauridsen gezongen: er werd gewandeld in een ‘stralende en vriendelijke’ nacht. Een fraai harmonisch samenspel tussen de koorstemmen volgde. In de stilte na afloop was de spanning voelbaar: dan heeft het indruk op de luisteraars gehad!

In de pauze werden de aanwezigen getrakteerd op heerlijke hapjes en een drankje: muzikaal aangekondigd door het humoristische ‘Banquet Fugue’ van John Rutter.

Na de pauze volgde onder andere het koorwerk Immortal Bach van Knut Nystedt, waarbij het koor in drie groepen een koraal ten gehore bracht, waarbij elke groep op een ander moment doorzingt, waarbij een harmonische spanning wordt opgeroepen. Een aantal kleine pareltjes uit de Romantiek volgden, o.a. van Fauré, Rheinberger en Rutter. Fraai gezongen, waarbij soms de sopranen iets te dominant zongen, zoals bij het slot van ‘The Lord bless you and keep you’ van John Rutter.

De muzikale begeleiding was deze avond in handen van de vakkundige organist/pianist Gerben Mourik. Een hoogstaande muzikale kooravond wat door de luisteraars erg werd gewaardeerd!