SOLO – alles op scherp voor ‘de groten’

Een solo, duet, duet met koor… Geschreven door de groten: Bach, Händel, Vivaldi! ‘Help! Waar begin ik aan?’ denk ik als ik tijdens mijn zomervakantie in Noorwegen de muziek doorblader.

Bach vind ik prachtig, ontroerend, geniaal, diep en daardoor extra spannend… Alles moet op scherp, je moet zijn bedoelingen begrijpen…. En dan nog overbrengen!

 

Zenuwen

En weleens gehoord van zenuwen? Hmm… ik wel. Aan de slag dan maar: notenstudie, belangrijke woorden, accenten, dynamiek, waar haal ik adem… Gelukkig heeft mijn zanglerares vaker met dit bijltje gehakt.

 

‘Krone’

Waar ik heel erg naar uitkijk is het deel uit Bachcantate BWV 186a ‘Ärgre dich, o Seele nicht’. Ik zing hier samen met sopraan Christa een duet waarin de tekst de gelovige ‘die Krone’ (het eeuwige leven) belooft, maar voorwaardelijk: als we trouw blijven. Bach heeft het prachtig muzikaal verwoord in een dansachtige 3/8 maat. De vrolijkheid wordt een beetje getemperd door de mineurklanken, wat mij weer doet denken aan de voorwaardelijkheid. Wat een held die Bach, hoe geniaal…

 

Concerten

Tijdens de repetitieavonden repeteren we het gelukkig ook nog, zodat de luisteraar niet alleen aan mijn muzikale interpretatie is overgeleverd. Benieuwd wat het gaat worden? Dan moet u zeker 15 en/of 16 december komen luisteren, van harte welkom!