Wat luistert Canticum? – Wouter

Van welke muziek genieten koorleden van Canticum? Deze keer Wouter Riezebos, bas.

  1. De muziek van J.S. Bach spreekt mij van al de bij mij bekende muziek het meest aan. Zijn muziek is altijd weer verrassend en ontroerend mooi. Alle muziek van Bach is van zeer hoge kwaliteit. Veel van zijn (ook minder bekende) werken zouden voor iedere andere componist het topstuk van muzikale creaties zijn. Het valt dan ook niet mee om er een favoriet uit te kiezen. Toch doe ik een poging. Het werk wat mij het meest aanspreekt is de Johannes Passion (BWV 245). Dit vooral vanwege de zeggingskracht. Zonder de grootse opzet die de Mattheus Passion kenmerkt slaat de Johannes Passion bij mij altijd weer naar binnen. Als voorbeeld hiervan wil ik het slotkoraal noemen. Ik heb geen idee wat er precies gebeurt, maar het slotkoraal raakt mij elke keer dat ik het hoor.
    Hierbij wil ik ook de mooiste noot uit de Johannes Passion noemen. Na de verhoring van Jezus door Pilatus zingt de evangelist: ‘Von dem an trachtete Pilatus, wie er ihn los liesse’. De G# waarop de evangelist het woorddeel ‘los’ zingt is wat mij betreft de allermooiste noot uit de Johannes Passion. Misschien wel überhaupt de mooiste noot ooit opgetekend. Luister maar (5.05 – 5.20)
  2. Na Bach komt qua componist Felix Mendelssohn. Voor mij is het dan ook logisch om op nummer twee iets van Mendelssohn te plaatsen. Mendelssohn schreef de prachtigste koormuziek. Waar voor veel componisten uit de romantiek geldt dat zelfs de vrolijkste muziek een droeve ondertoon heeft, is dit bij Mendelssohn andersom. Zelfs de somberste muziek van Mendelssohn heeft een blijde ondertoon! Mendelssohn is meer dan alleen koormusicus (naast componist ook schilder en schrijver). Daarom wil ik op deze plaats zijn vioolconcert Op. 64 noemen. Ik houd af en toe ook wel van groots en meeslepend.
  3. Deze top 3 wil ik compleet maken met iets heel anders. Ook de populaire muziek kent klassiekers. Ook uit deze klassiekers is het lastig een keus te maken. Na enig wikken en wegen kies ik voor ‘Piano Man’ van Billy Joel. Een prachtige song over een pianist in de bar die de gasten observeert en hun karakters beschrijft.