Dirigent

Patrick vd Linden foto 2 CA

Patrick van der Linden studeerde de hoofdvakken koordirectie en theorie der muziek aan het Rotterdams conservatorium en de Hogeschool IDE en behaalde zijn diploma’s met onderscheiding. Verder studeerde hij orkestdirectie bij Jan Stulen en Jurjen Hempel en volgde zomercursussen en masterclasses bij vooraanstaande koordirigenten als Marcus Creed en Daniel Reuss.

Van der Linden is oprichter en artistiek leider van stichting Ars Musica. In die hoedanigheid dirigeert hij het concertkoor, het orkest en het kamerkoor. Kamerkoor Ars Musica maakte als professioneel ensemble onder zijn leiding naam met spannende programmeringen en het samenwerkingsconcept Master en Pupil waarin talentvolle amateurzangers gecoacht worden door professionals. In november 2013 presenteert het kamerkoor onder leiding van Van der Linden een nieuw artistiek meerjarentraject onder de naam BACH AAN HET WOORD.

Vanaf 2000 is Van der Linden dirigent van het door hem opgerichte kamerkoor Canticum Amicorum, waarmee op hoog niveau klassieke koormuziek vanaf 1600 wordt uitgevoerd. Hoogwaardige uitvoeringen van onder andere Bach’s Hohe Messe en Le Roi David van Arthur Honegger werden unaniem geprezen bij pers en publiek.

De concertprogramma’s van Van der Linden kenmerken zich door een grote samenhang, verrassende verbanden en een breed spectrum aan muziekstijlen. Naast zijn voorliefde voor Bach, Beethoven en Brahms heeft hij veel aandacht voor muziek uit de 20e en 21e eeuw. Premières voerde hij uit van o.a. de Poolse componist Grzegorz Miskiewicz en de jonge Nederlandse componist Geerten Liefting.

Als koordirigent is hij verder werkzaam bij Merwes’ Oratoriumvereniging te Dordrecht, Toonkunst Wageningen en Symfonieorkest Sjosjanim. Onder zijn leiding hebben deze ensembles een enorme groei doorgemaakt, waardoor op hoog niveau het grote klassieke werk als Bach’s Passionen, de Eroica van Beethoven, maar ook veeleisend hedendaags(er) repertoire van componisten als Britten, Poulenc, Martin, Pärt, Vasks, Jurriaan Andriessen, etc., wordt uitgevoerd.

Patrick van der Linden is docent op het Rotterdams Conservatorium, is een graag geziene coach bij directiecursussen en verzorgt regelmatig concertinleidingen.

(foto: Hans van der Woerd)